اگر مجبور به انجام ارتودنسی باشید، احتمالا از درد ناشی از بریسها نگران خواهید بود. باید بدانید که بریسها میتوانند باعث ناراحتی شوند، اما معمولا خیلی بد نیستند.
درد ناشی از قرار دادن بریسها
قرار دادن بریسها بر روی دندانها حدود یک تا دو ساعت طول میکشد و درد ندارد. در شروع کار دندانپزشک چند بند را دور دندانهای آسیاب قرار میدهد. انجام دادن این کار نیاز به کمی فشار دارد، اما باعث ایجاد درد نخواهد شد. در مرحله بعد چسب خاصی را بر روی دندانها میزنند که معمولا طعم خوبی ندارد. با استفاده از این چسب براکتها را بر روی دندانها میچسبانند. سپس براکتها را با سیم به هم متصل میکنند و در نهایت نیز با استفاده از بندهای پلاستیکی تمامی این وسیلهها را محکم میکنند.
با گذشت چند ساعت احساس درد خفیف و سوزش در دندانها و لثهها شروع میشود. در بیشتر مواقع حدود یک هفته زمان میبرد تا احساس درد از بین برود. در طول این مدت به وجود براکتها در دهانتان عادت میکنید و با گذشت چند روز دیگر آنها را احساس نخواهید کرد. سیمها و بندهای پلاستیکی به آرامی به دندانها فشار میآورند و آنها را جا به جا میکنند تا صاف شوند. مدتی زمان میبرد تا به این فشار عادت کنید.
غذاهایی که بهتر است در طول این زمان بخورید شامل موارد زیر است :
- ماست منجمد
- سوپ
- پوره سیب زمینی
- ماکارانی و پنیر
- ماست
- اسموتی
- نوشیدنیهای خنک
- میوههای نرم مانند موز و توت فرنگی
- اتمیل
درد ناشی از ارتودنسی در هفته اول
بعد از قرار دادن بریسها در دهان، ممکن است در هفته اول موارد زیر را تجربه کنید:
- احساس فشار و درد در دندان و لثهها، به ویژه در هنگام جویدن
- زخم یا درد در قسمت داخلی گونهها
- احساس ناراحتی یا بریدگی در زبان (به دلیل برخورد زبان با بریسها)
معمولا درد ناشی از ارتودنسی با استفاده از مسکنهایی مانند استامینوفن کنترل میشود. در هفته اول غذاهای نرم که نیاز به جویدن ندارند مانند سوپ، ماست و بستنی بخورید. نوشیدنی خنک نیز به کاهش التهاب لثهها کمک میکنند.
بیشتر افراد بعد از گذشت یک ماه به براکتها عادت میکنند و بعد از شش ماه حتی ممکن است متوجه آنها هم نشوند. البته گاهی ممکن است احساس درد داشته باشند که کاملا طبیعی است.
محکم کردن بریسها
بریسها با ایجاد فشار مداوم بر روی دندانها، آنها را حرکت داده و مرتب میکنند. این که مرتب شدن دندانها چقدر زمان میبرد به عوامل مختلفی مانند نوع بریس مورد استفاده و نوع مشکل بیمار بستگی دارد. زمان مورد نیاز برای ارتودنسی در بیشتر افراد معمولا دو سال است.
در طول درمان ارتودنسی باید برای تنظیم مجدد بریسها هر چند هفته یکبار به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. در هربار مراجعه دندانپزشک وضعیت دندانها و میزان فشاری که توسط بریسها ایجاد میشود را بررسی میکند. وقتی دندانها حرکت میکنند فشار بریسها کم میشود و در نتیجه حرکت دندانها متوقف میشود. در هر بار مراجعه ارتودنتیست سیمها و بندها را محکم میکند تا مجدد به دندانها فشار لازم وارد شود.
محکم کردن بریسها میتواند به مدت چند روز باعث ایجاد درد و سوزش در دندانها و لثهها شود. البته میزان و مدت زمان این دردها کمتر از زمانی است که برای بار اول بریسها را دهان قرار دادهاید. بعد از گذشت چند روز به افزایش فشار بر روی دندانها عادت میکنید. استفاده از مسکنهای معمولی میتواند به کنترل این دردها کمک کند.
پایان ارتودنسی
تمامی درمانهای دندانپزشکی با کمی درد و ناراحتی همراه هستند، اما برداشتن بریسها هیچ دردی را به همراه ندارد. بعد از برداشتن بریسها، دندانپزشک دندانها را کاملا تمیز میکند. ممکن است مجددا از دندانها تصویربرداری ایکس ری و قالب گیری انجام شود تا تاثیر بریسها مورد ارزیابی قرار بگیرد. در صورتی که هنوز دندانهای عقلتان بیرون نزده باشد، احتمالا دندانپزشک به شما توصیه میکند تا دندانها جراحی کنید. این کار از به هم ریختگی مجدد دندانها جلوگیری میکند.
برداشتن بریسها به معنای پایان درمان ارتودنسی نیست. در مرحله بعد ابزاری به نام ریتینر یا نگه دارنده را در داخل دهان قرار میدهند. این ابزار به صورت سفارشی ساخته میشود و معمولا از جنس پلاستیک است. ریتینر مانع از این می شود که دندانها به جای اولیه خود برگردند. ریتینر یک سیم فلزی دارد که با استفاده از آن دندانها را در جای خود نگه میدارد. ممکن است که نیاز باشد هر روز ریتینر را در داخل دهان بگذارید. گاهی نیز از بیمار خواسته میشود که تنها شبها از ریتینر استفاده کند. استفاده از ریتینر نیز هیچ دردی ندارد.
کنترل درد ناشی از ارتودنسی
بیشتر دردهای ارتودنسی با استفاده از مسکنهای معمولی از بین میروند. استامینوفن یکی از رایج ترین مسکنهایی است که در این شرایط مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی از افراد از مسکنهای ضد التهابی مانند ایپوبروفن یا ناپروکسن استفاده میکنند. این مسکنها علاوه بر کنترل درد به کاهش التهاب لثهها نیز کمک میکنند.
ارتودنتسیت معمولا یک قطعه موم در اختیار بیمار میگذارد تا اگر بخش از بریسها باعث زخم شدن دهان شد، موم را بر روی آن قسمت از بریس قرار دهد. موم یک سد در بین بریس و بافت دهان ایجاد میکند و مانع از بریده شدن و یا زخم شدن دهان میشود. اگر سیم یا براکتی دارید که از جای اصلی خود خارج شده و باعث ایجاد درد میشود، حتما به دندانپزشکتان اطلاع دهید.
در طول درمان ارتودنسی باید از خوردن بعضی از مواد غذایی اجتناب کنید. مواد خوراکی مانند پاپ کورن، آب نبات، آدامس و… میتوانند به بریسها آسیب بزنند.
دیدگاهتان را بنویسید