از وارنیش فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده میشود.
وارنیش فلوراید مادهای است که دندانپزشک یا بهداشت کار دهان و دندان، به منظور جلوگیری از پوسیدگی مینای دندان، آن را روی سطح دندانهای شما میزند. این ماده بر روی دندانها یک لایه محکم و محافظ در مقابل پوسیدگی ایجاد میکند. همچنین باعث ترمیم و یا کاهش میزان پوسیدگیهایی میشود که از قبل در دندان وجود داشتند.
نحوه استفاده از وارنیش فلوراید
ابتدا دندانپزشک به منظور تمیز کردن و خشک کردن دندانها از تکهای گاز استریل استفاده میکند. سپس یک مسواک کوچک را به وارنیش فلوراید آغشته کرده و به دندانهایی میزند که خشک و تمیز هستند. محلول فلوراید را از جلو به سمت عقب و از بالا به سمت پایین دندانها میزنند. برخلاف شست و شوی ساده با فلوراید، لاک یا وارنیش فلوراید یک حالت چسبنده دارد و هنگامی که با بزاق مخلوط میشود، سخت شده و یک لایه محافظت کننده بر روی دندان ایجاد میکنند. کل این فرآیند تنها چند دقیقه طول میکشد. از وارنیشهای فلوراید میتوان هر سه ماه یک بار استفاده کرد.
طبق اعلام وزارت بهداشت، دندانهای کودکانی که چهار بار در سال از وارنیش فلوراید استفاده میکنند، کمتر از افرادی که به صورت منظم وارنیش فلوراید نمیزنند، دچار پوسیدگی میشود. بعض اوقات متخصص اطفال و یا پزشک معالج، برای کودکانی که برای مراجعه به دندانپزشک خیلی کوچک هستند، وارنیش فلوراید را تجویز میکنند.
وارنیش فلوراید چگونه از دندانهای شما محافظت میکند؟
لاک یا وارنیش فلوراید به درون شکافها و حفرههای کوچک در مینای دندان نفوذ میکند و باعث استحکام بیشتر دندان میشود. مهمترین اثر این محلول این است که از ایجاد پوسیدگی جدید در دندان جلوگیری میکند، اما از مزایای دیگر آن کند کردن سرعت پوسیدگیهاییست که قبلا در دندان وجود داشتهاند.
لاک فلوراید دندان را ترمیم میکند بدون اینکه نیازی به روشهای سنتی ترمیم مانند تراش دادن، پر کردن و روکش کردن دندان باشد. اگر پوسیدگی دندان عمیق باشد و حفره بزرگ باشد، لاک فلوراید به تنهایی نمیتواند دندان را ترمیم کند و در این شرایط روشهای سنتی ترمیم مورد نیاز است.
مراقبتهای بعد از فلوراید تراپی
بعد از اینکه مراحل زدن لاک فلوراید بر روی دندانها به پایان رسید، تا 24 ساعت بعد نباید از مسواک استفاده شود. همچنین به مدت 4 تا 6 ساعت باید از خوردن مایعات گرم، غذاهای چسبناک و جویدنی خودداری شود. طبق دستورالعمل، باید به مدت دو ساعت از غذاهای نرم استفاده کنید.
در مورد کودکان بهتر است زمان زدن لاک فلوراید بر روی دندانها بعد ازظهر باشد، تا مدت زمانی که کودک نباید غذا بخورد به حداقل برسد.
آیا لاک فلوراید باعث تغییر رنگ دندانها میشود؟
برخی از مارکهای لاک فلوراید در ابتدا ممکن است باعث کمی تغییر رنگ در دندانها شوند. اما در روز بعد، پس از مسواک زدن، دندانها به رنگ اصلی خود بر میگردند. دلیل این امر آن است که لاک یک شب و صبح بر روی دندانها میماند و سپس لایه خارجی آن از بین میرود. در نهایت یک لایه از لاک فلوراید بر روی مینای دندان باقی میماند و از آن محافظت میکند.
عوارض جانبی استفاده از لاک فلوراید
تاکنون هیچ عارضه جانبی خاصی برای لاک فلوراید گزارش نشده است. لاک فلوراید کاملا بدون خطر است، زیرا مقدار فلورایدی که در هنگام استفاده از آن توسط فرد خورده میشود، بسیار اندک است. بعضی از دندانپزشکان و پزشکان فلوراید تراپی را حتی برای بچههای کوچک و کودکانی که تازه دندانهایشان در آمده است نیز توصیه میکنند. با این حال حتی اگر این روش نسبتا بی خطر باشد، تصمیم گیری در مورد استفاده از لاک فلوراید بر عهده دندانپزشک است.
برای بعضی از کودکان هزمان با شست و شو با فلوراید و خوردن ویتامینها، استفاده از لاک فلوراید نیز تجویز میشود. زیرا دندانپزشک معتقد است که لاک فلوراید فواید خاص خودش را دارد، به ویژه برای کودکانی که دندانهایشان مستعد پوسیدگی هستند.
موارد منع استفاده ازلاک یا وارنیش فلوراید
در مواردی که یک دارو و یا روش درمانی خاص ممکن است به بیمار آسیب برساند، مصرف آن دارو و یا اعمال روش درمانی خاص منع میشود. زمانی که در دهان بیمار زخم و یا جراحتی وجود داشته باشد، نباید برای او از لاک فلوراید استفاده شود. بعضی از افراد ممکن است نسبت به بعضی از انواع خاص لاک فلوراید حساسیت داشته باشند. بنابراین مهم است که از دندانپزشک خود درمورد نوع لاکی که برای شما استفاده میکند، بپرسید.
مقایسه وارنیش فلوراید و سیلانتهای دندان
بسیار از مردم تفاوت بین لاک فلوراید و سیلانت (مواد مسدود کننده شیارهای دندان) را نمیدانند.
لاک فلوراید یک خمیر چسبنده است که بر روی تمام سطح دندان زده میشود تا از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. اما سیلانت یا درزگیرهای دندان از جنس رزین هستند که بر روی شیارهای سطح دندانهای عقبی زده میشوند. جالب است بدانید در یک مطالعه ثابت شده است که در کودکانی که هم سیلانت و هم لاک فلوراید را دریافت میکنند، امکان ایجاد پوسیدگی نسبت به کسانی که تنها یکی از آنها را دریافت میکنند کمتر است.
یک مقاله مروری از پایگاه داده Cochrane نشان داد که:
- سیلانتها میزان پوسیدگی دندانهای اصلی کودکان را به میزان 7/3 % کاهش میدهند (طی یک دوره دوساله)
- استفاده از سیلانت و لاک فلوراید به صورت همزمان در مقایسه با استفاده تنها از لاک فلوراید میزان پوسیدگی دندان را به میزان 4/14 % کاهش میدهد (طی یک دوره دو ساله)
در چندین مطالعه که بر روی کودکان 5 تا 9 سال از کشورهای مختلف صورت گرفته است، مشخص شده که استفاده حداقل دو بار در سال از لاک فلوراید 26/2 % مانع از ایجاد پوسیدگی در دندانها میشود.
بازیابی مواد معدنی دندان
دندانها به هیچ وجه غیر قابل تخریب نیستند. اگرچه مینای دندان (خارجیترین لایه دندان) یکی از سختترین بخشهای بدن است، اما کاملا آسیب پذیر است. ساختار سخت دندانها به دلیل وجود مواد معدنی مانند فسفات و کلسیم در آنهاست. باکتریهای دهان یک نوع اسید تولید میکنند که به مینای دندان حمله میکند و باعث ایجاد فرآیندی میشوند که به آن دمینرالیزاسیون گفته میشود. زمانی که مینای دندان شروع به تجزیه میکند، در بدن یک فرآیند طبیعی آغاز میشود که طی آن دندانها تقویت میشوند. به این فرآیند بازیابی مواد معدنی (رمینرالیزاسیون) گفته میشود.
از آنجا که مینای دندان برخلاف استخوانها از سلولهای زنده تشکیل نشده است، بعد از تجزیه نمیتواند خود را بازسازی کند. به همین دلیل فرآیند بازسازی مواد معدنی انجام میگیرد تا قبل از ایجاد پوسیدگیهای عمیق، مینای دندان ترمیم شود.
در سال 2016 در یک مقاله مروری با بررسی چندین مطالعه مشخص شد که لاک فلوراید به بازسازی مواد معدنی در دندانهای شیری کودکان که دچار پوسیدگی شدهاند، کمک میکند. در واقع میزان بازسازی مواد معدنی در افرادی که از لاک فلوراید استفاده کرده بودند 65% بیشتر از کسانی بود که لاک فلوراید برای آنها استفاده نشده بود.
سخن آخر
فلوراید تراپی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان برای کودکان در هر سنی موثر و بی خطر است. استفاده از فلوراید از زمانی که کودک شروع به درآوردن دندان میکند، میتواند آغاز شود.
والدین آن دسته از کودکانی که دندانهایشان مستعد پوسیدگی است (به خصوص کودکانی که شست و شوی دندان با فلوراید را انجام نمیدهند)، باید با دندانپزشک در رابطه با استفاده از لاک فلوراید صحبت کنند تا از پوسیدگی دندانهای کودکشان جلوگیری کنند و سلامت دهان او را حفظ کنند.
دیدگاهتان را بنویسید