آیا بعد از پر کردن دندان می‌توان غذا خورد؟

شاید شنیده باشید که باید حداقل 24 ساعت بعد از پر کردن دندان، از آن برای جویدن غذا استفاده نکنید. بعد از ترمیم دندان، دندانپزشک دستورالعمل‌های لازم در مورد غذا خوردن را به شما خواهد داد. نوع ماده ترمیمی دندان بر زمان و نحوه غذا خوردن موثر است.

انواع مواد ترمیمی و تاثیر آن‌ها بر زمان غذا خوردن

مدت زمانی که باید برای غذا خوردن صبر کنید، با توجه به نوع ماده ترمیمی متفاوت است.

آمالگام: این ماده ترمیمی برای محکم شدن و رسیدن به حداکثر مقاومت به 24 ساعت زمان نیاز دارد. در این شرایط معمولا دندانپزشک توصیه می‌کند که در 24 ساعت اول از سمت دیگر دهانتان برای جویدن غذا استفاده کنید.

کامپوزیت: ماده ترمیمی کامپوزیت بعد از قرار گرفتن در معرض نور UV بلافاصله سفت می‌شود. به همین دلیل معمولا مانعی برای جویدن غذا با دندان پر شده با این ماده وجود ندارد. البته معمولا دندانپزشکان توصیه می‌کنند که تا دو ساعت از سمت دیگر دهان برای جویدن غذا استفاده کنید.

مقایسه بین مواد پرکننده مختلف از نظر دوام، زیبایی و هزینه

مواد پرکننده دندان برای بازسازی و بهبود ساختار دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد ممکن است به صورت دائمی یا موقت باشند و بسته به نوع مشکل دندانی و نیازهای بیمار، از یکی یا ترکیبی از این مواد استفاده می‌شود. انواع مواد ترمیم دندان عبارتند از:

  • آمالگام
  • کامپوزیت رزین
  • طلا
  • سرامیک
  • گلاس آینومر

آمالگام

پرکننده آمالگام ترکیبی از نقره، قلع، روی، مس و جیوه (نزدیک به 50%) است و برای ترمیم دندان‌های عقبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. طول عمر این پرکننده حداقل 10 سال است، اما در صورت مراقبت صحیح برای سال‌های طولانی‌تری دوام می‌آورد. پرکننده آمالگام در مقایسه با سایر پرکننده‌ها ارزان‌تر است، اما یکی از معایب آن این است که با رنگ دندان شما مطابقت ندارد.

کامپوزیت رزین

پرکننده کامپوزیت رزین از ترکیبی از پلاستیک و ذرات شیشه ظریف ساخته شده است. این پرکننده مناسب برای ترمیم کوچک و بزرگ، به ویژه در دندان‌هایی جلویی یا بخش‌های قابل مشاهده دندان‌ها و اینله‌ها است. طول عمر این پرکننده حداقل 5 سال است، اما در صورت مراقبت صحیح برای سال‌های طولانی‌تری دوام می‌آورد. هزینه آن بیشتر از آمالگام و کمتر از طلاست و یکی از آن این است که با رنگ دندان‌های طبیعی تطابق دارد.

طلا

این پرکننده ترکیبی از طلا با فلزات دیگر است. معمولا بیشتر از 15 سال عمر می‌کند و هزینه آن 6 تا 10 برابر بیشتر از آمالگام است. این ترمیم همرنگ دندان نیست، اما برخی از افراد رنگ طلایی آن را بیشتر از رنگ نقره‌ای آمالگام دوست دارند.

سرامیک

پرکننده سرامیک از پرسلن ساخته شده است. طول عمر آن بیشتر از 7 سال است و بسته به نوع ترمیم بیشتر از کامپوزیت و یا حتی طلا هزینه دارد. یکی از مزایای پرکننده سرامیک این است که همرنگ دندان می‌باشد.

گلاس آینومر

پرکننده گلاس آینومر ساخته شده از آکریل و یک جز شیشه به نام فلوئوروآلومینوسیلیکات است. طول عمر آن 5 سال یا بیشتر است. این پرکننده با رنگ دندان مطابقت دارد، اما نه همیشه و نه به خوبی رزین کامپوزیت.

نکته: توجه داشته باشید که مواد ترمیم دندان بر اساس نیازهای بیمار، مکان قرارگیری دندان در دهان و ترجیحات دندانپزشک انتخاب می‌شود.

سایر موارد موثر بر غذا خوردن بعد از پر کردن دندان

  • بی حسی موضعی

در بیشتر موارد برای کنترل درد در هنگام ترمیم دندان از بی حس کننده‌های موضعی استفاده می‌شود. معمولا توصیه می‌شود تا زمانی که دهان بی حس چیزی نخورید. چرا که در این شرایط ممکن است لب یا لپ‌های خود را گاز بگیرید. معمولا اثر بی حسی با گذشت 1 تا 3 ساعت از بین می‌رود.

  • ناراحتی‌های بعد از درمان

داشتن بعضی از ناراحتی‌ها بعد از ترمیم دندان کاملا رایج است. در این شرایط ممکن است بی اشتها شوید و تمایلی به غذا خوردن نداشته باشید. استفاده از مسکن‌هایی مانند ایپوبروفن می‌تواند شما را آرام کند. البته برای مصرف هر دارویی حتما با دندانپزشکتان مشورت کنید.

  • ناراحتی بافت لثه

در حین فرآیند ترمیم دندان ممکن است بافت لثه آسیب ببیند. این امر ممکن است باعث احساس ناراحتی در هنگام جویدن غذا شود. برای بهبود وضعیت لثه‌ها می‌توانید از دهانتان را با آب نمک ولرم شست و شو دهید.

  • افزایش حساسیت

دندان‌ها ممکن است بعد از ترمیم به مدت چند روز تا یک هفته، نسبت به گرما و سرما دچار حساسیت شوند. در این شرایط معمولا دندانپزشک توصیه می‌کند که از خوردن غذا و نوشیدنی‌های خیلی گرم و یا خیلی سرد خودداری کنید. اگر با گذشت چند هفته حساسیت از بین نرفت با دندانپزشکتان تماس بگیرید.

  • تغییرات بایت

گاهی اوقات بعد از پر کردن دندان، تغییراتی در بایت ایجاد می‌شود، طوری که دندان‌ها مثل قبل درست بر روی هم قرار نمی‌گیرند. اگر در عرض چند روز به این حالت عادت نکردید و احساس می‌کنید که دندان‌هایتان به شکل صحیح روی هم قرار نمی‌گیرند، حتما با دندانپزشک تماس بگیرید. در این شرایط معمولا ماده ترمیمی را تنظیم می‌کنند تا دندان‌ها هم سطح شوند.

نکاتی برای خوردن غذا بعد از پر کردن دندان

بیشتر افراد بعد از ترمیم دندان دچار احساس ناراحتی می‌شوند. راهکارهای زیر می‌تواند به کاهش درد و حساسیت بعد از پر کردن دندان کمک کند:

  • با دقت و آرام غذا بخورید: در هنگام گاز زدن ساندویچ و … فشار زیادی به فک وارد می‌شود. به همین دلیل محکم گاز زدن غذا بعد از پر کردن دندان، می‌تواند باعث احساس درد شود. سعی کنید غذا را به صورت لقمه در دهانتان بگذارید و از گاز زدن اجتناب کنید. برای جویدن غذا نیز از سمت دیگر دهان استفاده کنید. به یاد داشته باشید که باید به آرامی غذا را بجوید.
  • غذاهای سفت نخورید: جویدن آب نبات، آجیل، یخ و … فشار زیادی را به دندان‌ها وارد می‌کند. این کار می‌تواند به مواد ترمیمی آمالگامی که خوب سفت نشده باشند، آسیب بزند.
  • از غذاهای چسبناک پرهیز کنید: خوردن این نوع غذاها بلافاصله بعد از پر کردن دندان، می‌تواند مواد ترمیمی را از دندان خارج کند. البته احتمال خروج مواد ترمیمی از دندان بسیار کم است، اما گاهی در مواد ترمیمی آمالگام دیده می‌شود.
  • عجله نکنید: آرام غذا خوردن باعث می‌شود که نیازی به جویدن بیش از حد غذا نباشد. با این کار می‌توانید به راحتی از یک سمت دهان برای جویدن غذا استفاده کنید.
  • غذاهای شیرین نخورید: غذاها و نوشیدنی‌های شیرین نه تنها باعث ایجاد حساسیت می‌شوند، بلکه می‌توانند رشد باکتری‌ها در اطراف ماده ترمیمی را افزایش دهند.
  • از خوردن نوشیدنی‌ها و غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم خودداری کنید: این کار احتمال ایجاد حساسیت در دندان ترمیم شده را کاهش می‌دهد.
  • با دهان بسته غذا بخورید: اگر دندان نسبت به گرما و سرما حساس شده باشد، حتی هوای سرد نیز می‌تواند باعث دندان درد شود. با بستن دهان احتمال ورود هوای سرد به دهان کاهش پیدا می‌کند.

مراقبت طولانی مدت از دندان پر شده برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده

مراقبت از دندان‌های پر شده، برای افزایش طول عمر آن‌ها و جلوگیری از هرگونه عارضه بعدی بسیار مهم است. با رعایت نکات زیر می‌توانید تا سال‌ها لبخندی زیبا و سالم داشته باشید:

تهیه فهرستی از غذاها و نوشیدنی‌هایی که دندان‌هایتان را حساس می‌کنند

سعی کنید تا حد امکان از این موارد اجتناب کنید تا به حفظ طول عمر هر نوع پر کردگی کمک کنید. برخی از مقصران رایج عبارتند از غذاها و نوشیدنی‌های شیرین، مرکبات، چاشنی‌های اسیدی مانند سرکه و سس گوجه فرنگی و آبنبات‌های سفت.

از مصرف غذاها و نوشیدنی اسیدی خودداری کنید

زیرا می‌توانند دندان‌های شما را خراب کنند، به خصوص اگر به تازگی دندان خود را پر کرده‌اید. اسید می‌تواند مینای دندان شما را فرسایش دهد و آن‌ را مستعد پوسیدگی کند. برخی از غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی عبارتند از مرکبات مانند لیمو و پرتقال، گوجه فرنگی، ترشی، سرکه، سس کچاپ، نوشابه‌های انرژی زا و آب‌های گازدار. بعد از مصرف این موارد حتما دهان خود را با آب بشوییدو علاوه بر این، هنگام نوشیدن نوشیدنی‌های شیرین یا اسیدی از نی استفاده کنید، زیرا این کار تماس بین مایع و دندان‌های شما را کاهش می‌دهد.

دندان‌های پر شده خود را تمیز نگه دارید

تمیز نگه داشتن پر کردگی‌ها بخش مهمی از حفظ بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از مشکلات دندانی در آینده است. مهم است که به خاطر داشته باشید که دندان پر شده می‌تواند ذرات غذا و باکتری‌ها را به دام بیاندازد که در صورت عدم توجه به پوسیدگی بیشتر یا حتی عفونت منجر می‌شود. دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید و هر بار حداقل دو دقیقه مسواک بزنید. هنگام مسواک زدن اطراف ناحیه آسیب دیده حتما از حرکات دایره‌ای ملایم استفاده کنید.

همچنین استفاده از نخ دندان در تمیز نگه داشتن دندان پر شده بسیار مهم است. توجه داشته باشید که نخ دندان را خیلی محکم نکشید، زیرا این کار می‌تواند باعث کنده شدن مواد پر کننده شود. علاوه بر این، برای محافظت بیشتر در برابر باکتری‌های مضر، از دهانشویه ضد باکتری استفاده کنید. دهانشویه‌های حاوی فلوراید نیز می‌توانند به تقویت دندان‌ها کمک کرده و خطر پوسیدگی بیشتر را کاهش دهند.

انجام معاینات منظم دندانپزشکی

هر شش ماه یک بار یا طبق توصیه دندانپزشک خود برای معاینات منظم برنامه ریزی کنید. آن‌ها می‌توانند وضعیت پر کردگی‌های شما را ارزیابی کنند و راهنمایی‌هایی در مورد بهترین روش مراقبت از آن‌ها به شما ارائه دهند. علاوه بر این، معاینات منظم امکان تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل بالقوه با پرکردگی‌های موجود یا حفره‌های جدید را فراهم می‌کند. تشخیص زودهنگام این مسائل به معنای درمان کمتر گسترده در آینده است. دندانپزشک شما همچنین ممکن است خدمات اضافی مانند فلوراید تراپی یا سیلانت‌ها را ارائه دهد که می‌تواند به محافظت از دندان شما در برابر آسیب بیشتر کمک کند. این اقدامات پیشگیرانه می‌تواند با کمک به جلوگیری از روش‌های تهاجمی‌تر، در زمان و هزینه شما در طولانی مدت صرفه جویی کند.

نقش بهداشت دهان و دندان در روند بهبودی بعد از پر کردن دندان

هنگامی که از ترمیم‌ها به درستی مراقبت شود، دندان‌های پر شده می‌توانند بیش از 20 سال دوام بیاورند. بنابراین، بیماران باید پس از پر کردن دندان، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند. این کار به جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان در اطراف مناطقی که سطح دندان‌ها و مواد پر شده به هم می‌رسند کمک می‌کند. ایجاد پوسیدگی جدید می‌تواند منجر به شل شدن پرکردگی‌ها شود و دندان را در معرض خطر قرار دهد.

برای جلوگیری از آسیب رساندن به دندان پر شده، با یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید به آرامی، اما به طور کامل دندان‌های خود را دو بار در روز مسواک بزنید. استفاده روزانه از نخ دندان برای از بین بردن پلاک و باقیمانده مواد غذایی از بین دندان‌ها توصیه می‌شود، اما از کشیدن محکم روی دندان پر شده خودداری کنید. همچنین برای تقویت دندان‌ها و جلوگیری از پوسیدگی مجدد دندان، روزانه از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید.

دوره بهبودی بعد از پر کردن دندان می‌تواند بین چند ساعت تا چند روز طول بکشد. حساسیت و ناراحتی ممکن است برای چند روز اول احساس شود، اما باید به تدریج فروکش کند. بسیار مهم است که به دستور العمل‌های مراقبت‌های بعد از پر کردن دندان پایبند باشید، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و در صورت داشتن هرگونه سوال یا علائمی که از بین نمی‌روند، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

نحوه تشخیص و رفع عوارض احتمالی بعد از پر کردن دندان

معمولا پس از پر کردن دندان، درد یا حساسیت در دندان درمان شده وجود دارد. هر گونه ناراحتی باید پس از یک یا دو روز برطرف شود. اما اگر بعد از گذشت چند روز از پر کردن دندان، هنوز هم حساسیت و درد دارید، ممکن است علت در خود پر کردن یا دندان باشد. یکی از دلایل رایج برای درد دندان پس از پر کردن این است که ماده پرکننده به شکل صحیحی در مکان خود قرار نگرفته است و در بایت شما اختلال ایجاد می‌کند. پر کردگی بیش از حد می‌تواند باعث مال اکلوژن شود که از قرار گرفتن درست دندان‌ها در هنگام گاز گرفتن جلوگیری می‌کند.

همچنین نوع پر کننده‌ای که دندانپزشک شما استفاده کرده است، ممکن است باعث ایجاد حساسیت یا ناراحتی در دندان شود. به عنوان مثال، هنگامی که از یک ماده رزین کامپوزیت در پر کردن استفاده می‌شود، حساسیت رایج است. حساسیت همچنین ممکن است در نتیجه پوسیدگی‌های باقیمانده در همان دندان باشد. یعنی پوسیدگی به طور کامل برطرف نشده و در طی زمان دوباره گسترش می‌یابد.

در برخی موارد، حفره ساخته شده توسط دندانپزشک به قدری عمیق است که مواد پرکننده روی بافت پالپ فشار وارد می‌کنند. در این حالت عصب دندان تحریک شده و ممکن است احساس درد یا ناراحتی کنید.

چگونه می‌توان درد دندان پر شده را کاهش داد؟

اگر پس از گذشت یک هفته از پر کردن دندان، هنگام غذا خوردن یا باز کردن دهان احساس درد یا ناراحتی می‌کنید، بهترین کار این است که در اسرع وقت با دندانپزشک خود قرار ملاقات بگذارید. دندانپزشک می‌تواند مشکل را مشخص و اصلاح کند.

اگر موضوع مال اکلوژن ناشی از پر کردگی بیش از حد باشد، دندانپزشک ارتفاع پرکردگی شما را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که بتوانید با خیال راحت غذا بخورید. اگر با حساسیت ناشی از نوع ماده پرکننده مواجه هستید، دندانپزشک ممکن است پرکننده را با ماده دیگری جایگزین کند. در نهایت، اگر یک عصب ملتهب دارید یا دندان به درستی پر نشده باشد، گزینه‌های شما ممکن است انجام کانال ریشه یا برداشتن دندان آسیب دیده و جایگزینی آن با ایمپلنت یا بریج توسط دندانپزشک باشد.

سخن آخر

بعد از ترمیم دندان می‌توانید غذا بخورید، اما زمان آن را نوع ماده ترمیمی که برای پر کردن دندان استفاده شده است مشخص می‌کند. اگر از مواد ترمیمی آمالگام برای شما استفاده شود، در مقایسه با مواد ترمیمی کامپوزیتی باید بیشتر برای غذا خوردن منتظر بمانید. در این شرایط ممکن است تا 24 ساعت نتوانید از سمتی از دهان که مورد ترمیم قرار گرفته است برای جویدن غذا استفاده کنید.

بعد از پر کردن دندان، دندانپزشک دستورالعمل‌های لازم را به شما خواهد گفت.

سوالات متداول

چگونه باید از دندان‌های پر شده مراقبت کنیم؟

1. باید از دندان‌های پر شده به خوبی مراقبت کنید.
2. به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
3. دندان‌هایتان را با خمیر دندان فلوراید دار مسواک بزنید.
4. نخ دندان بکشید.
5. حداقل روزی یک بار از دهانشویه‌های ضد باکتریایی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *