فلوروزیس دندان چیست؟

فلوروزیس به حالتی گفته می‌شود که در آن خطوط و یا لکه‌های سفید رنگ بر روی دندان ایجاد شود. این اختلال تنها در کودکانی که دندان‌هایشان در حال تشکیل است و بیش از حد از فلوراید استفاده کنند اتفاق می‌افتد. به محض درآمدن دندان‌های دائمی دیگر فلوروز اتفاق نمی‌افتد.

فلوروزیس دندان یک بیماری نیست و بر سلامت دندان‌ها تاثیر منفی نمی‌گذارد. در بیشتر مواقع تاثیر فلوروزیس بر روی دندان‌ها به قدری ناچیز است، که تنها دندانپزشک در هنگام معاینه متوجه آن می‌شود. تحقیقات علمی در بعضی از کشورها نشان می‌دهد که فلوروز در عملکرد دندان تاثیری ندارد و حتی ممکن است باعث افزایش مقاومت دندان در مقابل پوسیدگی شود.

برای جلوگیری از فلوروزیس در کودکان چه راهکارهایی وجود دارد؟

احتمال بروز فلوروزیس دندان در کودکان تا حدود سن 8 سالگی وجود دارد، زیرا تا این سن دندان‌ها هنوز در حال شکل گرفتن در زیر لثه‌ها می‌باشند.

مهم است که بدانید استفاده به اندازه از فلوراید بسیار مهم و مفید است. از فلوراید نباید به مقدار بسیار زیاد و یا بسیار کم استفاده کرد، زیرا در هر دو صورت برای دندان‌ها مشکل ایجاد می‌شود. دندانپزشک و یا متخصص اطفال می‌تواند به شما در استفاده به اندازه از فلوراید کمک کند.

در این قسمت با ذکر چند نکته به شما کمک می‌کنیم تا از فلوروز دندان‌های کودک‌تان جلوگیری کنید:

از تولد تا 3 سالگی

به کودک خود شیر دهید (شیر مادر). متخصصان اطفال معتقدند که همه نوزادان باید تا 6 ماهگی فقط از شیر مادرتغذیه کنند (به غیر از تعداد معدودی که شیر مادر برایشان مضر است). از این سن به بعد غذاهای کمکی هم می‌توان به سبد غذایی نوزادان اضافه کرد، ولی شیر مادر باید همچنان تا 24 ماهگی ادامه پیدا کند. اگر کودک شما از همان ابتدا از شیر خشک استفاده می‌کند، با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین نوع شیر خشک در بازار را به شما معرفی کند.

از زمانی که دندان‌های کودک‌تان شروع به درآمدن می‌کند، روزی دوبار (صبح و شب) برایشان مسواک بزنید. می‌توانید در این باره با پزشک اطفال و یا دندانپزشک نیز مشورت کنید. بر مسواک زدن کودک‌تان نظارت کنید تا مطمئن شوید که از مقدار کافی و مناسب از خمیر دندان استفاده می‌کند (تقریبا به اندازه یک دانه برنج).

3 تا 8 سالگی

از فرزندتان بخواهید که دوبار در روز (صبح و شب) و یا طبق دستورالعمل پزشک، مسواک بزند. برای کودکان 3 تا 6 سال نباید بیشتر از اندازه یک نخود از خمیر دندان فلوراید دار استفاده شود. با جلوگیری کردن از خوردن محصولات فلوراید دار مانند خمیر دندان‌ها، بسیاری از موارد فلوروز قابل پیشگیری است. به مسواک زدن کودک خود با دقت نظارت کنید تا مقدار خمیر دندانی را که می‌خورد به حداقل برسانید.

از دهانشویه‌های فلوراید دار برای کودکان زیر 6 سال استفاده نکنید، مگر این که این کار توسط دندانپزشک و یا متخصص بهداشت توصیه شده باشد. متخصصان، استفاده از فلوراید را تا سن 6 سالگی توصیه نمی‌کنند، زیرا بسیاری از کودکان در این سن هنوز توانایی کنترل بلع را به طور کامل به دست نیاورده‌اند و ممکن است بیشتر محلول شست و شو دهنده را بخورند.

مکمل‌های غذایی فلوراید دار

فقط از مکمل‌های غذایی حاوی فلوراید استفاده کنید که توسط پزشک و یا دندانپزشک تجویز می‌شود. استفاده از این مکمل‌ها برای کودکان 6 ماه تا 16 ساله‌ای توصیه می‌شود که در مناطقی زندگی می‌کنند که فلوراید به اندازه کافی دریافت نمی‌کنند و در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان هستند.

فلوراید موجود در آب آشامیدنی

مقدار فلوراید موجود در آب آشامیدنی نباید بیشتر از 2 mg/L باشد. اگر میزان فلوراید طبیعی در آب بعضی از مناطق بیشتر از این مقدار باشد، باید حتما تصفیه شود تا خطر فلوروز دندان در کودکان کاهش پیدا کند. میزان استاندارد فلوراید در آب به قدری اهمیت دارد که توصیه می‌شود حتی میزان فلوراید آب چاه‌های خصوصی نیز چک شود. میزان فلوراید طبیعی در آب‌های مناطق مختلف متفاوت است.

یکی از راهکارها برای دندانپزشکان این است که با توجه به میزان فلوراید طبیعی در آب آشامیدنی میزان فلوراید مورد نیاز کودکان را تعیین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *