فرو رفتن غذا در لثه کودکان

هنگامی که اورژانس‌های دندانی و درد رخ می‌دهد، توجه ما اغلب به بیماری‌ها و آسیب‌های مربوط به دندان‌ها معطوف می‌شود. با ابن حال، مهم است که به یاد داشته باشید که بافت‌های نرم دهان -لثه‌ها، زبان، لب‌ها و پوشش گونه- نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند. این بافت‌ها می‌توانند در اثر گاز گرفتن تصادفی، زمین افتادن، آسیب‌های ورزشی و مایعات داغ آسیب ببینند و آبسه‌های دردناک و بالقوه جدی ایجاد کنند. فرو رفتن غذا در لثه نیز یکی از مشکلات شایعی است که می‌تواند باعث ناراحتی و التهاب لثه در کودکان شود. این مشکل اغلب زمانی رخ می‌دهد که غذا در فضای بین دندان‌ها و لثه گیر می‌کند و به طور کامل برداشته نمی‌شود. در ادامه، نکاتی برای جلوگیری از بروز این مشکل و رفع آن ذکر شده است.

کمک‌های اولیه برای بافت‌های نرم

صدمات بافت نرم در دهان معمولا خونریزی بیش از حد ندارند، اگرچه مخلوط شدن خون با بزاق ممکن است هر خونریزی را بدتر از آنچه هست نشان دهد. برای کمک به فردی که دچار این نوع آسیب شده است، ابتدا باید سعی کنید دهان را با محلول آب نمک رقیق بشویید. اگر زخم قابل مشاهده باشد، می‌توان آن را با آب و صابون ملایم تمیز کرد. اگر این امکان وجود ندارد، سعی کنید مواد خارجی را با دست خارج کنید و دوباره دهان را بشویید.

خونریزی را معمولا می‌توان با فشار دادن یک گاز استریل به طور مستقیم به محل آسیب و نگه داشتن آن به مدت 10-15 دقیقه کنترل کرد. اگر خونریزی متوقف نشود، مراقبت‌های پزشکی فوری مورد نیاز است. سعی کنید در مدت 6 ساعت پس از آسیب برای ارزیابی و درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. این کار معمولا برای تعیین میزان آسیب، انجام اقدامات اولیه ترمیمی و گاهی اوقات بخیه زدن زخم است. همچنین ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.

اجسام خارجی

گاهی اوقات، ممکن است اشیاء خارجی در فضای بین دندان‌ها و لثه‌ها قرار بگیرند و باعث تحریک و عفونت شوند. تراز نامنظم دندان‌ها یا دندان‌های شلوغ فضاها و شکاف‌هایی تنگ ایجاد می‌کنند که باعث می‌شوند ذرات غذا به راحتی در لثه فرو روند. همچنین زمانی که لثه‌ها از روی دندان‌ها عقب می‌روند (تحلیل رفتن لثه)، ریشه‌ها نمایان می‌شوند و شکاف‌هایی به نام پاکت لثه ایجاد می‌کنند. این پاکت‌ها می‌توانند ذرات غذا را به دام بیاندازند و گیر کردن آن‌ها را آسان‌تر کنند.

اگر احساس می‌کنید چیزی در زیر لثه کودکتان گیر کرده است، می‌توانید از نخ دندان برای داشتن آن استفاده کنید: به آرامی نخ دندان را زیر خط لثه بالا و پایین کنید تا جسم را از جای خود خارج کنید. فشار کم خلال دندان نیز ممکن است به آزاد کردن آن کمک کند، اما از فشار دادن زیاد خودداری کنید. اگر جواب نداد، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است برای یافتن و برداشتن شی به ابزار خاصی نیاز باشد و برای جلوگیری از بروز عفونت به کودک دارو داده شود.

آبسه‌های پریودنتال

آبسه پریودنتال که گاهی اوقات جوش لثه نیز نامیده می‌شود، کیسه‌ای پر از چرک است که ممکن است بین دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد شود. این شرایط ناشی از عفونتی است که ممکن است از غذا یا سایر اشیاء گیر افتاده در زیر خط لثه یا بیماری پریودنتال کنترل نشده ایجاد شده باشد. آبسه‌ها به طور کلی بسیار دردناک هستند و علائم ممکن است شامل دندان درد ضربان دار که به طور ناگهانی ایجاد می‌شود، حساسیت و تورم لثه‌ها یا صورت و گاهی اوقات تب باشد. در برخی موارد، تخلیه چرک از طریق سوراخی در کیسه، درد را کاهش می‌دهد، اما ممکن است طعم عجیبی ایجاد کند.

در صورت عدم درمان، آبسه‌ها می‌توانند برای ماه‌ها باقی بمانند و باعث مشکلات سلامتی جدی از جمله عفونت‌هایی شوند که به سایر قسمت‌های بدن سرایت می‌کنند. به همین دلیل مهم است که در صورت مشاهده علائم فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. او محل آبسه را پیدا می‌کند و آن را به طور مناسب درمان می‌کند. درمان معمولاً شامل تخلیه چرک و مایع، تمیز کردن کامل ناحیه آسیب دیده و کنترل عفونت است.

جلوگیری از فرو رفتن غذا در لثه کودکان

  • رعایت بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن منظم _حداقل دو بار در روز) و استفاده از نخ دندان به تمیزی فضای بین دندان‌ها کمک می‌کند. این کار مانع از گیر کردن غذا و تجمع پلاک می‌شود.
  • شستشوی دهان: پس از خوردن غذا، کودک را تشویق کنید که دهان خود را با آب بشویید تا بقایای غذا از بین بروند.
  • مصرف غذاهای سالم: مصرف مواد غذایی نرمو سالم، مانند سبزیجات و میوه‌ها می‌تواند به جلوگیری از گیر کردن غذا در لثه‌ها کمک کند.
  • مراجعه به دندانپزشک: اگر کودک شما به طور مکرر دچار این مشکل می‌شود، بهتر اس او را به دندانپزشک ببرید. ممکن است نیاز به تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها یا توصیه‌های خاصی از سوی دندانپزشک باشد.

سخن پایانی

در صورت فرو رفتن غذا در لثه کودکان و ایجاد التهاب و درد، می‌توانید از دهانشویه‌های ضدعفونی کننده یا آب نمک برای تسکین درد و کاهش التهاب استفاده کنید. با این حال، در صورت تداوم مشکل، مراجعه به دندانپزشک ضروری است.

3 یک نظر

  1. نیکو

    سلام و خسته نباشید. ممنون میشم اگر در مورد انواع غذاهایی که بیشترین احتمال فرو رفتن در لثه کودک را دارند هم توضیح دهید تا والدین بهتر بتوانند مراقب باشند.

  2. نگار

    سلام. در مقاله شما نکاتی در مورد پیشگیری از فرو رفتن غذا در لثه کودک وجود ندارد. آیا می‌توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه اضافه کنید؟

  3. علی

    در مقاله شما به روش‌های خانگی برای جلوگیری از فرو رفتن غذا در لثه کودکان اشاره شده است، اما توصیه دقیقی برای زمانی که این روش‌ها موثر نیستند یا باعث ناراحتی بیشتر کودک می‌شوند، ارائه نشده است. آیا می‌توانید جزئیات بیشتری درباره زمانی که باید به دندانپزشک مراجعه کرد، بدهید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *