بارداری و دندان‌های در حال تشکیل نوزاد

دندان‌های کودک شما در بدو تولد قابل مشاهده نخواهد بود. اما باور کنید یا نه، آن‌ها در زیر لثه‌ها وجود دارند. دندان‌های اولیه کودکان تقریباً در هفته ششم بارداری شروع به تشکیل می‌کند. این کار شامل ساختن لایه استخوان مانند داخلی دندان (به نام عاج) و لایه فوق العاده سخت مینا است که روی آن را می‌پوشاند و در حدود ماه سوم یا چهارم بارداری ساخت آن تکمیل می‌شود. بنابراین اگر باردار هستید، برای فکر کردن به اینکه چگونه دندان‌های فرزندتان تا حد ممکن سالم باشد، زیاد زود نیست!

مانند سایر موارد مربوط به رشد جسمی کودک قبل از تولد، تشکیل دندان نیز بستگی به میزان مراقبت شما از خودتان دارد. دندان‌های در حال تشکیل برای رشد مناسب به مواد مغذی خاصی نیاز دارند. اگر آن‌ها را از طریق رژیم غذایی خود دریافت نکنید، کودک شما نیز آن‌ها را دریافت نمی‌کند. به همین ترتیب، شما باید مراقب میزان مصرف موادی باشید که می‌تواند به دندان‌های نوزاد شما در رحم آسیب برساند، مانند برخی از آنتی بیوتیک‌ها.

در ادامه خلاصه‌ای از آنچه باید به اندازه کافی مصرف کنید و مواردی که از مصرف آن‌ها باید اجتناب کنید، آورده شده است.

درست غذا بخورید

برخی از مواد مغذی برای دندان‌های در حال تشکیل نوزاد قبل از تولد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. این مواد عبارتند از:

کلسیم

این ماده معدنی، ماده اصلی دندان‌ها است. اگر برای حمایت از رشد جنین، مقدار کلسیم کافی از رژیم غذایی تامین نشود، بدن این ماده معدنی را از استخوان‌های شما (نه از دندان‌ها) می‌گیرد و از آن برای رفع نیازهای کودک در حال رشد استفاده می‌کند. این موضوع برای دندان‌های کودک شما خوب است، اما برای شما چندان خوب نیست. بهترین منبع کلسیم در رژیم غذایی، غذاهای لبنی مانند شیر، پنیر و ماست است. کلسیم در کلم بروکلی و کلم نیز یافت می‌شود.

فسفر

 این ماده معدنی، باعث سختی دندان‌ها می‌شود. در هر یک از سلول‌های بدن و همچنین در بسیاری از غذاها، بخصوص منابع حاوی پروتئین بالا مانند گوشت و شیر و در غلات نیز یافت می‌شود. از بین تمام مواد مغذی که دندان‌های کودک شما به آن نیاز دارد، تامین فسفر راحت‌ترین کار است.

ویتامین D

این ویتامین به بدن کمک می‌کند تا کلسیم و فسفر را جذب و حفظ کند. غذاهای بسیار کمی به طور طبیعی حاوی این ویتامین هستند. ماهی‌های روغنی مانند ماهی قزل آلا و ماهی تن از جمله غذاهایی هستند که میزان ویتامین D در آن‌ها قابل قبول است. به همین دلیل است که این ویتامین به شیر و برخی از نوشیدنی‌ها و غذاهای دیگر اضافه می‌شود (برچسب مواد غذایی را بررسی کنید تا بدانید کدام یک از آن‌ها دارای این ویتامین است).

همچنین وقتی مستقیماً در معرض نور خورشید قرار بگیرید، در بدن به طور طبیعی تولید می‌شود. نگرانی در مورد اثرات منفی قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است شما را از دریافت ویتامین D به این روش بازدارد. بنابراین ممکن است مجبور شوید به توصیه پزشک مکمل مصرف کنید.

پروتئین

این ماده فراوان‌ترین ماده در بدن پس از آب است. پروتئین مسئول ساخت، نگهداری و جایگزینی بافت‌های بدن است. جالب اینجاست که این عملکرد پروتئین است که باعث می‌شود بلورهای کلسیم فسفات به جای استخوان، مینای دندان را تشکیل دهند. تمام پروتئین‌ها از اسیدهای آمینه ساخته شده‌اند، اما بعضی از اسیدهای آمینه توسط بدن ساخته نمی‌شوند و باید از غذاها تهیه شوند.

گوشت و فراورده‌های لبنی، غنی‌ترین منبع پروتئین هستند. شما می‌توانید تمام پروتئین‌های مختلف مورد نیاز خود را با یک رژیم گیاهخواری نیز به دست آورید. اما باید توجه بیشتری به این نکته داشته باشید که چه ترکیباتی در مواد غذایی رژیم شما حاوی اسیدهای آمینه اساسی هستند.

مکمل‌های غذایی و داروها را خودسرانه مصرف نکنید

اگر در دوران بارداری احساس می‌کنید رژیم غذایی شما مواد مغذی مورد نیازتان را به اندازه کافی تامین نمی‌کند، بهتر است با یک پزشک متخصص، درباره مکمل‌های مورد نیاز خود مشورت کنید. به طور کلی، احتمال اینکه مواد مغذی مورد نیاز بدن را به مقدار بیش از اندازه از طریق رژیم غذایی دریافت کنید، کم است. بنابراین می‌توانید ویتامین‌ها و مواد معدنی خاصی را به شکل قرص مصرف کنید (به عنوان مثال ویتامین D و کلسیم).

هنگامی که باردار هستید (یا فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید)، لطفاً این موضوع را به تمام متخصصان بهداشت و درمانی که مراجعه می‌کنید اطلاع دهید. به این ترتیب پزشکان در این دوره داروهایی که برای این دوران مضر هستند را تجویز نمی‌کنند. برای مثال، اگر برای مبارزه با عفونت به آنتی بیوتیک احتیاج دارید، برخی از آن‌ها برای رشد نوزادان بسیار مطمئن‌تر از سایرین هستند. به عنوان مثال، تتراسایکلین می‌تواند دندان نوزاد را به طور دائم لکه دار کند. در این دوره مکمل فلوراید نیز توصیه نمی‌شود، زیرا سوالات بی پاسخ زیادی در مورد استفاده از آن در دوران بارداری وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *