مشکلات یائسگی ناشی از سطوح پایین استروژن به طرق مختلف بر بدن زنان تاثیر میگذارد. علاوه بر مسائل شناخته شده، برخی از علائم غیرمنتظره ناشی از این وضعیت طبیعی مانند مشکلات مرتبط با سلامت دهان و دندان وجود دارد.
در دوران یائسگی ممکن است احساس سوزش بسیار عجیب و ناخوشایندی در دهان خود داشته باشید. برخی از مشکلات دهان قبل از یائسگی میتواند خشکی دهان باشد یا ممکن است درد هنگام غذا خوردن را تجربه کنید. خوب است بدانید که تمام این مشکلات میتوانند به دلیل کاهش سطح استروژن در بدن شما به علت یائسگی رخ دهند.
ارتباط بین یائسگی و سلامت دهان چیست؟
بدون توجه به آنچه که انجام میدهید، تغییرات هورمونی قطعا روی بهداشت دهان و دندان شما تاثیر میگذارد. این در مراحل مختلف زندگی شما اتفاق میافتد. ما میتوانیم در مورد بلوغ، بارداری، قاعدگی و یائسگی شما صحبت کنیم. در این دورانها تغییرات هورمونی وجود دارند و دندانهای شما در معرض تغییرات آنها هستند.
یعنی بین یائسگی و سلامت دهان و دندان یک ارتباط اجتناب ناپذیر وجود دارد که باید تحت نظر قرار بگیرد.
تاثیر یائسگی بر دهان و دندان
یائسگی باعث ایجاد تغییرات مختلفی در دهان شما میشود که در ادامه به توضیح رایجترین آنها میپردازیم.
التهاب لثه
یکی از شایعترین مشکلات ناشی از یائسگی، التهاب لثه هورمونی است. سایر علائم خونریزی لثه و تورم لثه است. در صورت عدم درمان، این شرایط ممکن است منجر به تحلیل لثه یا حتی از دست دادن دندان شود.
خشکی دهان
غدد بزاقی در دهان شما بسیار به هورمونها وابسته هستند. آنها برای ادامه تولید مداوم بزاق به هورمون نیاز دارند. با این حال، سطوح پایین استروژن میتواند این تولید را کاهش دهد و منجر به خشکی دهان شود که میتواند باعث تجمع میکروبها در دهان شود. اگر درمان نشود، ممکن است باعث پوسیدگی دندان شود. از سوی دیگر، خشکی دهان و یائسگی از راههای دیگری به هم مرتبط هستند که منجر به عفونت لثه، حساسیت لثهها، زخمهای دهان و درد لثه میشود.
سوزش دهان
سندرم سوزش دهان (BMS) مشکل دیگری است که میتواند زنان را در دوران یائسگی تحت تاثیر قرار دهد و آنقدرها هم که فکر میکنید نادر نیست. این میتواند بدون هیچ تغییری در حفره دهان شما رخ دهد و روی لبها، گونهها و زبان تاثیر بگذارد.
این علامت همچنین در دوره پس از یائسگی بسیار شایع است.
حساسیت دندانها
کاهش هورمون در دوران یائسگی میتواند مشکلاتی را برای دندانهای شما ایجاد کند، به ویژه هنگامی که چیزی بسیار سرد یا خیلی گرم مینوشید یا میخورید، ممکن است با دندانهای حساس دست و پنجه نرم کنید. این اتفاق زمانی رخ میدهد که بخشی از دندان شما شروع به از دست دادن پوشش محافظ خود میکند. به این ترتیب اعصاب شما آسیب پذیر میشوند و ممکن است احساس ناراحتی و درد کنید.
تغییر حس چشایی
تغییر طعم غذا میتواند تحت تاثیر یائسگی نیز قرار بگیرد. حتی اگر معمولا غذای شور، ترش یا فلفلی دوست دارید، خوردن آن در دوران یائسگی ممکن است سخت باشد. برخی از زنان میگویند که در دوران یائسگی طعم بسیار بدی در دهان خود احساس میکنند که طبیعی است. در واقع، اگر گهگاه احساس میکنید که غذا خیلی تلخ است نگران نباشید، زیرا میتواند نشانهای دیگری از این علائم باشد.
مقابله با مشکلات دهان و دندان ناشی از یائسگی
ممکن است از خود بپرسید که قبل از تجربه برخی از مشکلات دهان و دندان ناشی از یائسگی چه باید کرد.
اول از همه، شما باید به دنداپزشک خود مراجعه کنید تا اطلاعات لازم را از متخصص بهداشت دهان و دندان دریافت کنید. همچنین به انجام دادن کارهایی که معمولا برای سلامت دهان و دندان خود انجام میدادید، ادامه دهید. شما باید دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید و به طور منظم از نخ دندان استفاده کنید. پس از مسواک کردن و تمیز کردن دندانها، دهان خود را بشویید. از طرف دیگر، سعی کنید آب بیشتری بنوشید و مصرف محصولات قندی و غذاهای تند را کاهش دهید. بسیاری از مشکلات شما با رفع خشکی دهان برطرف خواهند شد.
آیا هورمون درمانی میتواند کمک کند؟
علاوه بر رعایت منظم بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک، ممکن است برخی از افراد هورمون درمانی را نیز امتحان کنند.
یکی از گزینهها میتواند درمان جایگزین هورمونی (HRT) باشد. اگر نیاز به کاهش علائم یائسگی دارید، این روش میتواند بسیار مفید باشد. فقط قبل از شروع این درمان، تمام مزایا و خطرات HRT را به طور کامل بررسی کنید. نکته مهم دیگری که باید انجام دهید این است که بدانید آیا کاندید مناسبی برای آن هستید یا خیر، زیرا میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند. با این حال، یک مطالعه اخیر نشان داده است که افرادی که این درمان را دریافت میکنند، در معرض خطر کمتری برای ابتلا به عفونتهای مختلف لثه هستند.
سوالات متداول
پایین آمدن سطح استروژن در یائسگی ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها را افزایش دهد. از جمله این بیماریها میتوان به پوکی استخوان، سرطان روده بزرگ، سرطان تخمدان، بیماری پریودنتال (بیماری لثه)، افتادن دندان و آب مروارید اشاره کرد. اگر یائسگی زودتر از موعد شروع شود، شما از اثرات محافظتی و طولانی مدت استروژن محروم میشوید، بنابراین خطر ابتلا به بیماریهای فوق افزایش مییابد.
یائسگی القایی (Induced Menopause) در صورتی اتفاق میافتد که تخمدانها به دلایل پزشکی مانند سرطان رحم یا آندومتریوز، با عمل جراحی برداشته شوند. یائسگی القایی همچنین میتواند ناشی از آسیب رسیدن به تخمدانها بر اثر پرتودرمانی یا شیمی درمانی باشد.
علائه بر مواجهه با گرگرفتگی، نوسانات خلقی و سایر علائم همراه با یائسگی، بسیاری از زنان که یائسگی زودرس دارند، باید با نگرانیهای جسمی و روحی دیگری نیز کنار بیایند. به عنوان مثال، به دلیل اینکه یائسگی پایان سالهای باروری را نشان میدهد، فردی که میخواهد باردار شود به احتمال زیاد دچار مشکل خواهد شد.
سن شروع یائسگی (Menopause) به طور معمول بین 40 تا 50 سالگی است. با این وجود گاهی به دلایل ژنتیکی، بیماری و یا بعضی از درمانها و جراحیها مانند هیسترکتومی یا شیمی درمانی، برخی از خانمها قبل از 40 سالگی یائسگی را تجربه میکنند. در صورتی که یائسگی قبل از 40 سالگی رخ دهد، چه به طور طبیعی باشد و چه القایی، به عنوان یائسگی زودرس (Premature Menopause) شناخته میشود.
با انجام یک نوع آزمایش خون، پزشک میتواند متوجه شود که آیا شما دچار یائسگی شدهاید یا خیر. این آزمایش همچنین در صورت نامنظم شدن دوره ماهیانه، به شما کمک میکند تا دلایل آن را متوجه شوید.
به طور معمول، تخمدانها هم استروژن و هم پروژسترون تولید میکنند. تغییر در سطح این دو هورمون هنگامی اتفاق میافتد که تخمدانها به دلایل نامعلوم، آزادسازی تخمک را زودتر از موعد متوقف کند. اگر این اتفاق قبل از 40 سالگی رخ دهد، به آن نارسایی زودرس تخمدان (Premature Ovarian Failure) گفته میشود.
دوره پس از یائسگی (Postmenopause) به دوره بعد از شروع یائسگی گفته میشود. در این دوره در اکثر بانوان، علائم یائسگی مانند گرگرفتگی بهبود پیدا میکند.
پری منوپوز (Perimenopause) به طور معمول چندین سال قبل از یائسگی شروع میشود که به آن ماهها یا سالهای پیش از یائسگی یا حوالی یائسگی نیز گفته میشود. در دوره پیش از یائسگی تخمدانها به تدریج استروژن کمتری تولید میکنند. پری منوپوز تا شروع یائسگی و زمانی که تخمدانها دیگر تخمکی آزاد نکنند، ادامه دارد. در دوره 1 الی 2 ساله پری مونوپوز، افت استروژن تسریع میشود. در این مرحله، بسیاری از زنان علائم یائسگی را تجربه میکنند.
اکثر بانوانی که به زمان یائسگی یا منوپوز نزدیک میشوند، گرگرفتگی را تجربه میکنند. گرگرفتگی به احساس ناگهانی گرما که در قسمت فوقانی بدن پخش میشود و معمولا همراه با سرخ شدن و مقداری تعریق است، گفته میشود. سایر علائم رایج در زمان یائسگی (Menopause) عبارتند از:
1. نامنظم شدن یا توقف دوره ماهیانه یا پریود
2. بیخوابی
3. نوسانات خلقی
4. خستگی
5. افسردگی
6. تحریک پذیری
7. تپش قلب
8. سردرد
9. احساس درد کلی در بدن و درد مفاصل
10. تغییر در تمایلات جنسی
11. خشکی واژن
12. مشکلات کنترل مثانه
یائسگی یا منوپوز (Menopause) به زمانی گفته میشود که تخمدانهای شما دیگر هر ماه یک تخمک آزاد نمیکنند و قاعدگی متوقف میشود. یائسگی یک دوره عادی به دلیل افزایش سن است که پس از 40 سالگی اتفاق میافتد. اما برخی از بانوان ممکن است به دلیل عملهای جراحی مانند هیسترکتومی یا آسیب دیدن تخمدانها در اثر شیمی درمانی، دچار یائسگی زودرس شوند.
اصطلاح یائسگی یا منوپوز (Menopause) میتواند به هر کدام از تغییراتی که بانوان کمی قبل یا بعد از توقف قادعدگی یا دوره ماهیانه تجربه میکنند، گفته شود. یائسگی به معنای پایان یافتن دوره باروری و تولید مثل بانوان است.
دوران یائسگی به دلیل کاهش استروژن، زنان را در معرض خطرات مختلفی قرار میدهد. تغییرات دهانی زیادی میتواند در نتیجه افزایش سن، داروهای مصرفی و تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی رخ دهد. این تغییرات دهانی میتواند شامل تغییر حس چشایی، احساس سوزش در دهان، حساسیت بیشتر به مواد غذایی گرم و سرد و کاهش جریان بزاق باشد که میتواند منجر به خشکی دهان شود. خشک شدن دهان میتواند منجر به پوسیدگی دندانها و بیماری لثه شود، زیرا بزاق برای خنثی سازی اسیدهای تولید شده توسط پلاک استفاده میشود و در صورت کاهش بزاق، احتمال پوسیدگی دندان افزایش مییابد. پوکی استخوان مخصوصا در فک، میتواند منجر به از دست دادن دندانها شود. تحلیل لثه میتواند نشانه از دست رفتن استخوان در فک باشد و ریسک پوسیدگی را افزایش میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید