بارداری و مشکلات دهانی ناشی از آن

بارداری ممکن است تأثیراتی بر سلامت دهان داشته باشد و مشکلات دهانی ناشی از تغییرات هورمونی و عوارض دیگر بارداری را به همراه داشته باشد. در این مقاله، برخی از مشکلات دهانی معمول در دوره بارداری آورده شده است.

چرا بارداری خطر مشکلات دهان را افزایش می‌دهد؟ ​

بارداری باعث تغییرات هورمونی می‌شود که خطر ایجاد مشکلات دهان مانند ژنژیویت (التهاب لثه) و پریودنتیت (بیماری لثه) را افزایش می‌دهد. به علت متفاوت بودن سطوح هورمونی، 40٪ از خانم‌ها در دوران بارداری خود به التهاب لثه یا ژنژیویت مبتلا می‌شوند – که التهاب لثه یا ژنژیویت حاملگی نامیده می‌شود. ​

چرا ابتلا به ژنژیویت در زمان بارداری بیشتر می‌شود؟ ​

افزایش سطح پروژسترون در دوران بارداری ممکن است رشد برخی باکتری‌های ایجاد کننده بیماری لثه را آسان‌تر کند. همچنین باعث می‌شود بافت لثه نسبت به پلاک حساس‌تر شود و واکنش بدن را نسبت به توکسین‌های ناشی از پلاک افزایش دهد. در حقیقت، اگر شما در حال حاضر بیماری لثه قابل توجهی دارید، باردار شدن ممکن است این وضعیت را بدتر کند.

علایم بیماری لثه در دوران بارداری چیست؟ ​

معمولا التهاب لثه بین ماه دوم تا هشتم بارداری ظاهر می‌شود. علائم ژنژیویت حاملگی از لثه‌های قرمز رنگ که در هنگام مسواک زدن دندان‌ها کمی خونریزی می‌کند تا تورم شدید و خونریزی بافت لثه متغیر است.

جلوگیری از ژنژیویت در دوران بارداری

اول، برای جلوگیری از ژنژیویت حاملگی، بهداشت دهانی خوب، که شامل مسواک زدن حداقل دو بار در روز، استفاده از نخ دندان و استفاده از دهانشویه ضد میکروبی است، حائز اهمیت است.

بیماری‌های لثه که بهبود نمی‌یابند باید توسط یک متخصص دندانپزشکی درمان شوند. درمان ممکن است شامل آنتی‌بیوتیک‌ها و خارج کردن بافت عفونی باشد. ​

ارتباط بین بیماری لثه و تولد زودرس ​

حداقل دو مطالعه نشان داده‌اند که بین بیماری لثه و تولد زود هنگام ارتباط وجود دارد.

محققان یک مطالعه که نتایج خود را در ژورنال انجمن دندانپزشکی آمریکا منتشر کردند، دریافتند که زنان باردار مبتلا به بیماری لثه مزمن، ۴ تا ۷ برابر بیشتر از مادران دارای لثه سالم زایمان زودرس دارند (قبل از هفته ۳۷) و نوزادانی با وزن کم متولد می‌شود. مادران با بیماری پریودنتال شدید، در ۳۲ هفتگی، زایمان زودرس را تجربه کردند.

اینکه درمان بیماری لثه، خطر زایمان زودرس را کاهش دهد، هنوز مشخص نیست.

سخن پایانی

برای حفظ سلامت دهان در دوران بارداری، مراقبت‌های دهانی منظم از جمله مسواک زدن، مصرف غذاهای سالم و مشاوره با دندانپزشک در صورت وجود هر گونه مشکل دهانی توصیه می‌شود.

سوالات متداول

چرا در زمان بارداری احتمال ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان بیشتر می‌شود؟

در دوران حاملگی بدن دچار تغییرات هورمونی می‌شود. به همین دلیل احتمال ابتلا به بیماری‌های دهان مانند التهاب لثه و بیماری لثه افزایش پیدا می‌کند. حدود 40% از زنان در طول حاملگی دچار التهاب لثه می‌شوند. به این بیماری التهاب لثه بارداری گفته می‌شود.

چرا انجام معاینات دندانپزشکی در دوران بارداری مهم است؟

در طول دوران بارداری تغییرات هورمونی اتفاق می‌افتد که احتمال ابتلا به بیماری‌های لثه و خونریزی لثه را افزایش می‌دهد (بیماری که به آن التهاب لثه حاملگی می‌گویند). بنابراین مراجعه منظم به دندانپزشک در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد. در دوران بارداری باید به تغییراتی که در لثه اتفاق می‌افتد توجه داشته باشید. اگر در این دوران دچار حساسیت، خونریزی و یا تورم لثه شدید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. البته باید در این رابطه با پزشک زنان نیز مشورت کنید.

آیا سلامت دهان بر بارداری تاثیر می‌گذارد؟

بعضی از تحقیقات نشان می‌دهد که بین بیماری لثه و زایمان زودرس (تولد نوزادان نارس و کم وزن) ارتباط وجود دارد. اگرچه تمامی مطالعات ارتباط مشخصی را بین این دو نشان نمی‌دهد، اما حفظ سلامت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. اگر باردار هستید، برای بررسی سلامت دهان و دندان خود به دندانپزشک یا پریودنتیست مراجعه کنید.

چرا زنان در دوران بارداری بیشتر در معرض مشکلات سلامت دهان و دندان قرار دارند؟

سطح هورمون‌ها در دوران بارداری به میزان قابل توجهی تغییر می‌کند. بالا رفتن سطح پروژسترون می‌تواند باعث بروز بیماری لثه در طول ماه دوم تا هشتم بارداری شود. این بیماری با نام التهاب لثه بارداری نیز شناخته می‌شود. دندانپزشک ممکن است در سه ماهه دوم یا اوایل سه ماه سوم، تمیز کردن حرفه‌ای دندان در فواصل زمانی کوتاه‌تر را توصیه کند تا احتمال ابتلا به التهاب لثه بارداری کاهش پیدا کند. دوران بارداری همچنین می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند پریودنتیت، لق شدن دندان‌ها، پوسیدگی و سایش دندان‌ها و ایجاد تومورهای بارداری در لثه شوند. در صورتی که باردار هستید، حتما این موضوع را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

چرا زنان هنگام استفاده از قرص‌های ضد بارداری بیشتر در معرض مشکلات سلامت دهان قرار دارند؟

قرص‌های ضد بارداری که حاوی پروژسترون هستند، سطح این هورمون را در بدن افزایش می‌دهند. زنانی که این قرص‌ها را مصرف می‌کنند، ممکن است دچار تورم بافت لثه شوند. هورمون‌ها نه تنها در خون رسانی لثه، بلکه بر پاسخ بدن به سمومی که ناشی از تشکیل پلاک هستند نیز تاثیر می‌گذارند. اگر داروی ضد بارداری خوراکی مصرف می‌کنید، به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *