نکات مهم درباره تغذیه با شیر مادر

شیردهی یکی از اولین تصمیماتی است که یک مادر برای کودک خود می‌گیرد. تغذیه با شیر مادر بدن کودک را نسبت به عفونت‌ها مقاوم می‌کند و خطر بیماری‌هایی مانند آسم، عفونت گوش، SIDS و چاقی در کودکان را کاهش می‌دهد.

همچنین شانس ابتلا مادران شیرده به سرطان سینه و سرطان تخمدان نسبت به مادرانی که به نوزادانشان شیر نمی‌دهند، کم تر است. جالب است بدانید که شیردهی مادر بر سلامت دندان کودک و سلامت دندان خود مادر تاثیر می‌گذارد.

شیرمادر می‌تواند به کاهش احتمال ابتلا به اختلالات بایت کمک کند

مطالعات دانشمندان نشان می‌دهد که تغذیه با شیر مادر باعث ایجاد “بایت طبیعی” و بهتر در کودکان می‌شود.

مطالعات انجمن دندانپزشکان آمریکا در سال‌های 2015 و 2017 ثابت کرده است که احتمال ابتلا به اختلالات دندانی مانند اپن بایت، کراس بایت و اوربایت در نوزادانی که در 6 ماه اول فقط از شیر مادرشان تغذیه کرده‌اند، کم‌تر از نوزادانی است که اصلا از شیر مادر تغذیه نکرده‌اند و یا در مدت زمان کم‌تری شیر مادر خورده‌اند. البته این به این معنا نیست که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند در آینده به هیچ عنوان به ارتودنسی نیاز پیدا نخواهند کرد.

عوامل دیگری مانند ژنتیک، استفاده از پستانک و مکیدن انگشت نیز می‌توانند باعث به هم ریختگی دندان‌ها و مشکلات بایت شود. با توجه به شرایط متفاوت هر کودک بهتر است مادران به صورت منظم فرزندانشان را به دندانپزشکی ببرند تا دندانپزشک بررسی کند که آیا دندان‌های شیری و دندان‌های اصلی در زمان مناسب بیرون می‌آیند یا خیر.

زمانی که کودک شما دندان در می‌آورد لازم نیست او را از شیر بگیرید!

یکی از سوالات رایج مادران این است که: آیا باید وقتی کودکم شروع به دندان درآوردن می‌کند، شیر دادن به او را متوقف کنم؟ جواب این سوال ساده است اگر تمایلی ندارید، مجبور به این کار نیستید.

پزشکان اطفال مدت زمان مناسب و ضروری برای شیردهی به کودکان را معمولا دو سال می‌دانند. بعضی از پزشکان اطفال معتقدند که زمان شیردهی برای هر مادر و کودکی متفاوت است و مادر باید زمانی کودک خود را از شیر بگیرد که فکر می‌کند بهترین زمان برای خودش و فرزندش است.

مادران نباید صرفا به این دلیل که کودکشان دندان درآورده است او را از شیر بگیرند.

تغذیه با شیرمادر خطر پوسیدگی دندان‌ها را کاهش می‌دهد

یکی دیگر از مزایای تغذیه با شیر مادر، کاهش خطر پوسیدگی دندان در کودکان است. استفاده مرتب و طولانی مدت از شیر خشک که حاوی قند بسیار بالایی است، می‌تواند خطر پوسیدگی دندان‌ها را افزایش دهد.

این نوع پوسیدگی اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که کودکان با شیشه شیر به رختخواب می‌روند، حتی در مواقعی که شیر و یا آب میوه می‌خورند هم ممکن است این اتفاق بیفتد (نوشیدن آب با شیشه مشکلی ندارد، زیرا در این حالت دندان‌ها برای مدت طولانی با مایعات قندی در تماس نخواهد بود).

پوسیدگی در این شرایط اغلب در دندان‌های جلویی فک بالا اتفاق می‌افتد، اما سایر دندان‌ها نیز ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند.

کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند هم ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند

یکی دیگر از سوالات رایج مادران این است که آیا شیر مادر می‌تواند مانع پوسیدگی دندان‌ها شود؟

پاسخ این سوال مثبت است، زیرا شیر مادر نیز دارای قند است، به همین دلیل باید از دندان‌های کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، همانند کودکان شیرخشکی به دقت مراقبت شود.

مراقبت از بهداشت دهان و دندان کودکان باید قبل از درآمدن اولین دندان‌های شیری آغاز شود. برای این منظور، چند روز پس از تولد هر روز لثه‌های کودک خود را با یک گاز استریل مرطوب تمیز کنید و به محض درآمدن دندان‌های کودک، روزی دوبار دندان‌های او را مسواک بزنید. اگر خمیر دندانی که استفاده می‌کنید فلوراید دارد به مقدار بسیار کم (اندازه یک دانه برنج) از آن استفاده کنید.

مسواک زدن دندان‌های شیری به جلوگیری از پوسیده شدن آن‌ها کمک می‌کند. همچنین باعث می‌شود که فرزند شما به تمیز کردن دهان و مسواک زدن عادت کند.

مادران شیرده باید در هنگام معالجات دندانپزشکی نهایت دقت را در مصرف داروها داشته باشند

اگر در طول دوران شیردهی نیاز به مراجعه به دندانپزشک و مصرف دارو پیدا کردید، باید در مورد شرایط درمان و داروهای مصرفی با دندانپزشک، متخصص اطفال و پزشک شخصی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که موارد ذکر شده برای کودکتان خطری ندارد.

با گفتن شرایطتان به پزشک، او می‌تواند برای شما آنتی بیوتیک‌هایی را تجویز کند که به کودکتان آسیبی نرساند. مراجعه به دندانپزشک در طول دوران شیردهی و بارداری نه تنها خطری ندارد، بلکه انجام این کار برای حفظ سلامت نوزاد بسیار مهم است.

مادران باید به حفظ سلامت خود اهمیت دهند

بعضی از مادران بعد از تولد نوزاد به حفظ سلامتی خودشان کم‌تر اهمیت می‌دهند. بسیاری از آن‌ها تنها یکبار در روز مسواک می‌زنند و یا اصلا مسواک نمی‌زنند!

عدم توجه به مراقبت از دندان‌ها می تواند باعث افزایش ابتلا به بیماری‌های لثه و ایجاد حفره بر روی دندان‌ها شود. پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها برای مادران بسیار مهم است، زیرا حتی استفاده از یک قاشق مشترک می‌تواند باعث انتقال باکتری‌های مضر به دهان کودک شود.

بسیاری از مادران به دندان قروچه مبتلا می‌شوند. فشار بیشتر بر روی عضلات سر و گردن مادران باعث می‌شود که فک‌ها تحت فشار بیشتری قرار بگیرند و همین امر سبب ابتلا به دندان قروچه می‌شود. یکی دیگر از دلایل این اتفاق در مادران، مشکلات خواب در طول دوران بارداری است. همچنین اضطراب‌های بعد از زایمان نیز می‌تواند باعث دندان قروچه در مادران شود.

مادران باید به مقدار کافی آب بنوشند. به ویژه مادرانی که به نوزادشان شیر می‌دهند. عدم نوشیدن آب کافی برای دهان بسیار خطرناک است. اگر دهان خشک باشد خطر ابتلا به بیماری‌ها لثه، پوسیدگی و بسیاری از بیماری‌های دیگر افزایش پیدا می‌کند.

سخن پایانی

درست همانند زمانی که هواپیما دچار حادثه می‌شود و شما اول باید برای خودتان ماسک اکسیژن بزنید و سپس برای کودکتان، سلامتی خودتان باید در اولویت باشد. اگر سالم نباشید انرژی و زمان لازم را برای کودکتان نخواهید داشت و در نتیجه سلامتی او را نیز به خطر می‌اندازید.

انجام این اصول برای مادران بسیار اهمیت دارد: دوبار در روز مسواک بزید، روزی یک بار نخ دندان بکشید و به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. با انجام این اصول مطمئن خواهید شد که دندان‌های شما فاقد هر گونه پوسیدگی است و بنابراین خطری کودک شما را تهدید نخواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *